Sammanfattning - Grödan och genteknik (växtförädling)

Tobak – Allmän fakta

Tobak släktet består av 67 olika arter. Tobak odlas främst för dess nikotinrika blad men även för dess vackra blommor. De två vanligaste tobakssorterna som används till produktion av olika typer av ciggaretter är bondetobak och virginiatobak som används till produktionen av cigaretter, snus och tuggtobak. Dessa används eftersom höga nikotinhalt i bladen, som sedan blir tobak.

I allmänhet beskrivs tobaksartern som en vanligen ettårig, körtelhårig ört. Stjälken är ogrenad eller sparsamt grenig. Bladen år långa, brett lansettlika, med helbräddad kant. Blommor är formade i klaselika knippen i stjälkens topp. Foder klocklikt med smala foderflikar. Krona är röd eller gul, smalt trattlik, med lång pip, kronflikar fem, utbredda. Ståndare fem. Frukt en slät, mångfröig kapsel som spricker upp med två flikar

 

Bondtobak - Nicotiana rustica

Bondtobak blir från 25 till 150 cm hög och blommar från juli till september med gröngula blommor i toppställda, grenade knippen. Bladen är stora, äggrunda med kort skaft och utan vingkanter. Fodret har fem breda flikar, varav en lite längre än blompipen.

Bondtobak är en trädgårdsväxt i Norden, men kan i sällsynta fall påträffas på tippar, i komposter och på ruderatmark. Den är en sedan gammalt odlad tobaksart som härstammar från Syd- och Mellanamerika.

 

Virginiatobak - Nicotiana tabacum

 

Virginiatobak är en art inom familjen potatisväxter. Den förekommer inte som vildväxande utan har uppstått i kultur i Sydamerika. Virginiatobak är en odlad växt i Norden, men finns i tillfälliga bestånd på öppen mark, exempelvis vid tippar och komposter. Arten används som bekämpningsmedel (insekter), medicinalväxt och till tobaksproduktion.

 

Det är en ett- till flerårig, klibbigt glandelhårig ört. Den blir från 80 till 200 cm hög. Bladen är mer eller mindre brett lansettlika, nedlöpande eller med vingade skaft som omsluter stjälken. Den blommar från juli till oktober med vita till blekrosa 35 till 60 mm långa trattlika blommor i toppställning, grenade i knippen.

 

Genteknik

 

Med hjälp av genteknik skulle man kunna göra, som så många andra örter, tobaksproduktionen säkrare för arbetarna och mer effektiv. Med hjälp av denna teknik kan man alltså göra plantan mer resistent mot torka och skadedjur. Risken med denna teknik är att plantan kan bli för resistent att den börjar konkurrera ut andra växter runt tobaksplantagen och spridas vidare. Man kan säga att man riskerar att plantan blir ett sorts superogräs som skapar obalans i ekosystemet.

 

Länge har tobaksplantan varit orsaken till många sjukdomar. Men i framtiden tror forskarna att grödan kan användas till att rädda liv.
Tobaksplantan är nämligen en av de växter som skulle kunna utnyttjas som gröna fabriker för högteknologisk läkemedelsframställning. En ny upptäckt visar hur produktionen kan bli betydligt effektivare och ge bättre resultat.

 

Fördelar

 

– Växter som förut har varit begränsade till vissa odlingsplatser på grund av temperatur- och miljöförhållanden, kan nu fås att växa i nya områden. T ex en antifrysgen från ishavsflundra överförs till plantan och gör den kyltåligare.
– Större avkastning. Genom att manipulera växtens ursprungliga gen kan man få plantor med t.ex. blad. Då kan man producera mer tobak på mindre arealer.
– Mindre bekämpningsmedel. Minskar belastningen på ekosystemet.
– Få in nya näringsämnen.

 

Nackdelar


– Svårt att kontrollera pollen från transformerade växter och därmed kan den ekologiska balansen störas.
– Tappar outforskade egenskaper. De nya transformerade växterna kan utkonkurrera de otransformerade växterna i samma art.
I och med detta kan värdefulla ursprungliga egenskaper gå förlorade.
– De transformerade växterna kan ha överlägsna egenskaper vilket kan hota den naturliga mångfalden i floran.
– Dålig kontroll på vilka egenskaper som sitter på genen som klonas. DNA-fragmentet som innehåller den sökta genen kan av värdväxten tolkas på annat sätt än vad den gjorde i den


Källor

 

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/solana/nicot/welcome.html - Webbflora om Nicotiana (tobaksläktet)

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bondtobak - Fakta om Bondtobak

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Virginiatobak - Fakta om virginiatobak

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tobaksl%C3%A4ktet - Basfakta om tobaksläktet

 

http://www.mimersbrunn.se/Foerdelar_och_nackdelar_med_genteknik_2191.htm - För och nackdelar med genteknik


http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=2285 - Artikel om genteknik kan göra tobaksplantan användsbar för läkemedelsproduktion


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0