Tobak miljöförstöring
Skövling av skog och förgiftning
Skövlingen av skog för tobaksodlingen blir bara mer och mer för varje år, dels för att det behövs mer mark att odla grödan på men också för att man måste torka bladen innan de kan lagras och hamna i våra cigaretter. Torkningen går till genom att tobaksbladen får ligga och pyra över eld i flera veckor, och i många länder används ved till denna process.
I en studie från 1999 höggs ca 200 000 hektar (100 x 100 kvadratmeter) skog ner varje år bara för tobaksodlingen. Och bara i Afrika avverkades 140 000 kvadratkilometer ursprungsskog årligen, vilket är ungefär 12 % av den sammanlagda skogsavverkningen.
Men i en region i Malawis högland var det värre, där användes nära 80 % av den skogs som höggs ner till tobaken, trots att tobaksodlarna knappt utgör 3 % av jordbrukarna i området.
En undersökning som tobaksföretagen själva gjorde visade att det gick åt 7,8 kilo ved för att torka ett kilo tobak i genomsnitt, men när samma studie gjordes av Tobacco Control fick dom resultatet att det går åt 11,4 miljoner ton för att torkar de 3,8 miljoner ton tobak under ett år.
Även att tobaksplantagen breder ut sej mer och mer blir det brist på åkerjord för mat.
Men även när skogen försvinner tappar naturen sin balans och risken för torka och översvämningar ökar.
Men det är inte bara skogen som huggs ner som är ett problem, utan alla de mängder bekämpningsmedel och gifter som används på plantorna, och i flera länder används fortfarande såna bekämpningsmedel som är förbjudna i västvärlden. Men det är inte bara att gifterna stannar kvar i tobaksbladen så vi får i oss de gifterna, utan att gifterna rinner ut ur jorden och ner till grundvattnet, vilket är samma vatten som människorna och djuren runt om använder, vilket gör att även dom får i sej giftet.
Plantan odlas även på ett speciellt sätt för att få högre halter med nikotin, genom att man hela tiden plockar blad från plantan stimuleras växten av rötterna och de övre bladen, men samtidigt leder det till att massa näringsämnen sugs ut ur jorden, vilket är ett stort problem vid tropiska områden där markerna var näringsfattiga redan från början, så då används stora mängder konstgödsel, vilket också rinner ner i grundvattnet och skapar övergödning i sjöarna.
Frakt
Eftersom vi köper in cigaretter och tobak från andra länder, ofta från Afrika, Brasilien eller Malawi, så får man ofta frakta med flyg eller lastbilar, vilket gör att utsläppen är enorma, enorma med tanke på hur mycket som förbrukas. Sammanlagt förbrukas unigefär 9 miljarder cigaretter årligen.
Tyvärr så kan vi inte odla tobak i Europa och minska utsläppen, för vi har inte rätt klimat att odla tobak i så det räcker till så många.
Men tack vare att frakten och alla tullar är så dyra har smuggling blivit vanligare, det är ca 6,5 miljarder av dom 9 miljarder cigaretter som är smugglade, vilket av dom inte betalar skatt för utsläpp av transporter.
Avfall
Då vi tänder en cigarett och andas ut röken ser vi endast 5 % av gifterna, de andra 95 % kan vi inte se, och därför tror man inte att det är lika farligt. Ett bloss från en cigarett innehåller 4 700 olika kemiska föreningar och ämnen, som inte bara förgiftar oss själva, utan även miljön.
Några av de saker som en cigarett innehåller är:
- nikotin (som även är beroende framkallande)
- bensen
- ammoniak (irriterar slemhinnorna)
- Kolmonoxid (gör så att röda blodkroppar blockeras så att syre inte kan gå runt i kroppen)
- Arsenik/formaldehyd/nitrosaminer (cancerframkallande)
- Glykol (skadligt för nervsystemet och njurarna)
- Tjära (fastnar i lungorna)
- Vätecyanid
Inte nog med att vi förgiftar miljön med röken, utan även fimparna innehåller den farliga metallen Kadmium, det är samma kadmium som finns i uppladdningsbara batterier.
Kadmium är giftigt för allt levande, och de miljoner fimpar som slängs på marken varje dag förstör lika mycket miljön, men även då djur äter fimparna ökar mängden kadmium i ekosystemet varje år, och alla de miljoner fimpar som slängs på marken varje dag är lika farligt som all annan utsläpp som vi gör, och det tar ca 5 år för en fimp att brytas ner.
KÄLLOR:
http://www.bra.se/extra/news/?id=148&module_instance=3
http://www.tobaccoschildren.org/pdf/Tema_tobak_o_miljoforstoring.pdf
http://ringbomm.blogg.se/2009/november/tobak.html